Schouderblessure
Schouderpijn komt veel voor. De schouder is het meest beweeglijke onderdeel van het menselijk lichaam en daardoor extra vatbaar voor blessures en klachten.
Hier leest u over veelvoorkomende oorzaken van schouderblessures, hoe u ze kunt voorkomen en we geven een paar oefeningen die kunnen helpen bij klachten.
Hoe veroorzaak je een schouderblessure?
Het schoudergewricht is een complex gewricht dat bestaat uit meerdere gewrichten. Daarnaast komen in de schouder diverse banden, pezen en spieren samen waaraan klachten kunnen ontstaan.
Schouderklachten kunnen plotseling of geleidelijk opkomen en het is niet altijd duidelijk wat de achterliggende oorzaak van de klachten is.
De meest voorkomende schouderblessures zijn
- Kneuzingen;
- Pijnklachten door triggerpoints;
- Een peesontsteking of een scheurtje in een pees;
- Rotator cuff klachten;
- Een frozen shoulder;
- Een slijmbeursontsteking;
- Beklemde zenuwen;
- Slijtage door artrose of reuma
- Schouderluxatie/Ontwrichte schouder/Schouder uit de kom
- Schouderinstabiliteit;
- Gebroken sleutelbeen of andere breuken
De oorzaken van de meeste schouderblessures zijn onder te verdelen in één van deze categorieën:
Overbelasting
Te lang dezelfde bewegingen maken kan irritatie en ontstekingen veroorzaken. Dit hoeven niet per se intensieve bewegingen te zijn, hoewel lichamelijk werk zoals veel en zwaar tillen een risicofactor is. Ook te lang achter elkaar dezelfde (relatief lichte) beweging maken (bijvoorbeeld schilderen of bovenhandse bewegingen die u maakt tijdens volleybal of zwemmen) of lange dagen in dezelfde houding achter de computer zitten belangrijke veroorzakers zijn van schouderklachten.
Verkeerd gebruik
Verkeerd gebruik is nauw verwant met overbelasting. Als u de schouder herhaaldelijk op een verkeerde manier gebruikt, raakt het gewricht uiteindelijk overbelast. Denk hierbij aan verkeerde bewegingen tijdens het werk of bij het sporten. Ook kan een blessure of spanning in een ander gewricht of lichaamsdeel invloed hebben op hoe u de bovenarm en daarmee het schoudergewricht belast.
Ongeval
Een plotselinge klap of verdraaiing kan verschillende pijnlijke blessures veroorzaken uiteenlopend van lichte kneuzingen tot ernstiger letsel zoals breuken of schouderluxatie (schouder ontwricht) maar ook scheuren in pezen of in de aanhechting van pezen en spieren.
Stress
Ook spanningen thuis, of op het werk, kunnen bijdragen aan het ontstaan van schouderklachten. Wanneer u gestresst bent spant u onbewust uw spieren meer aan dan gewoonlijk. Hierdoor raken de spieren verkrampt en ontstaan klachten.
Leeftijd/slijtage
Daarnaast is leeftijd ook een oorzaak van schouderklachten. Net als in andere gewrichten kan op latere leeftijd (in sommige gevallen ook op jongere leeftijd) slijtage of artrose ontstaan in de schouder waardoor de schouder kan gaan kraken en stijf en pijnlijk wordt. Reuma veroorzaakt ook schouderklachten.
Wat moet je doen bij een schouderblessure?
Indien kleine bewegingen al veel pijn opleveren dan is het verstandig om de schouder eerst een paar dagen rust te geven. Probeer altijd te blijven bewegen. Lichte beweging houdt het gewricht soepel en voorkomt dat de schouder vast gaat zitten. Probeer dus zoveel mogelijk door te gaan dagelijkse werkzaamheden, maar vermijd te zware belasting.
Wat u nooit moet doen is uw bewegingen aan gaan passen om door te kunnen gaan met werken of sporten, dan gaat u de schouder juist verkeerd gebruiken wat klachten kan verergeren.
Sommige mensen ervaren verlichting door koeling of verwarmen. Verkoelen werkt het best bij een acute blessure en verwarmen helpt over het algemeen beter bij een chronische schouderblessure. Bij een acute blessure kunt een pijnstiller gebruiken.
Houdt de pijn langer aan of is de pijn te heftig, neem dan contact op met uw huisarts of fysiotherapeut.
Hoe voorkom je een schouderblessure?
Er zijn een aantal manieren waarop schouderblessures zijn te voorkomen.
Warming up
Ontstaan de klachten vooral na het sporten? Dan kunt u dit voorkomen door een goede warming up te doen. Met name bij sporten zoals zwemmen, volleybal, tennis, krachtsport en vergelijkbare sporten waarbij de arm en schouders veel worden gebruikt is dat verstandig.
In het verlengde van een warming up ligt letten op de techniek en uw houding bij het sporten.
Gebruik op de juiste manier
Als u vooral tijdens het werk of dagelijkse bezigheden klachten ervaart dan kan het slim zijn om eens kritisch te kijken naar uw bewegingen. Het kan zijn dat u onbewust de schouderspieren op een verkeerde of eenzijdige manier gebruikt waardoor (een deel van) het schoudergewricht op een onjuiste manier wordt belast.
Werkplek en zithouding
Een verkeerde zithouding kan klachten verergeren of veroorzaken. Het is belangrijk om een goede bureaustoel te hebben die rug en schouders ondersteunt. Ook moeten bureau en beeldscherm op de juiste hoogte zijn afgesteld. Uw armen moeten op bureau kunnen rusten in een hoek van 90 graden en de bovenkant van het beeldscherm moet op ooghoogte staan.
Ontzie de schouder
Hoewel blijven bewegen altijd goed is, moet u, zeker in het geval van een acute blessure, de schouder tijdelijk proberen te ontlasten. Neem rust en probeer wat minder te doen.
Houd de schouder soepel
Bent u gevoelig voor schouderklachten of heeft u eerder te maken gehad met schouderblessures, probeer dan oefeningen te blijven doen om de schouder soepel te houden.
Vermijd stress en spanning
Stress en spanning kan lichamelijke klachten veroorzaken. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden.
Oefeningen om je schouder te trainen
Onderstaande oefeningen zijn gericht op het versterken van de schouder en het vergroten van de mobiliteit en flexibiliteit van het gewricht. Niet elke oefening is geschikt voor iedere klacht. Wanneer tijdens de oefeningen de pijn verergert of het lukt niet om de bewegingen uit te voeren, probeer dan eerst een andere oefening of neem contact met ons op. Wij kunnen een onderzoek doen naar de oorzaak van de blessure en daar specifieke oefeningen op afstemmen.
Oefening 1
- Ga rechtop staan en buig lichtjes voorover.
- Laat de pijnlijke arm slap hangen.
- Beweeg u arm ontspannen in een kleine cirkel
- Ontspan daarna de arm en laat hem weer slap en stil hangen.
- Maak opnieuw de cirkelbeweging, als dit makkelijk gaat, maak dan de beweging wat groter.
- Ontspan de arm
- Herhaal de oefeningen
Na verloop van tijd kunt u de oefening doen met lichte gewichten of bijvoorbeeld een flesje water gebruiken.
Oefening 2
- Ga naast een muur staan met de pijnlijke schouder naar de muur gericht
- Zet uw hand tegen de muur en houd de arm gestrekt
- Beweeg nu rustig met de vingers over de muur omhoog
- Probeer zo hoog mogelijk te komen zonder de beweging te forceren
- Wanneer u voelt dat u niet verder kunt, beweeg dan de arm op dezelfde manier weer naar beneden
- Herhaal de oefening.
Wat doe je bij opkomende schouder klachten?
We raden mensen altijd aan om te blijven bewegen, maar als de pijn te heftig wordt, dan is rust juist belangrijk. Neemt de pijn niet af na een paar dagen of is beweging té pijnlijk, neem dan contact op met uw huisarts of fysiotherapeut.
Waarom ga je naar de Fysiotherapeut?
Als de pijnlijke schouder nauwelijks minder wordt, als u teveel wordt beperkt in uw dagelijkse werkzaamheden, of wanneer u na herstel van een blessure uw schouder wil versterken dan kunt u baat hebben bij fysiotherapie of manuele therapie.
Fysiotherapeuten kunnen bepalen waar de pijn vandaan komt, de schouder behandelen en u persoonlijk advies geven over hoe en hoeveel u de schouder mag belasten. Ook bij matig tot intensieve pijn is het belangrijk om binnen bepaalde grenzen te blijven bewegen. Een fysiotherapeut helpt u op de juiste manier te bewegen.
Wij kunnen u oefeningen geven die helpen bij het herstel, het beter laten functioneren van spieren en gewrichten. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. Wij zijn bereikbaar voor vragen via telefoon, SMS, WhatsApp of e-mail.