Knieblessure
Knieklachten zijn erg vervelend. Normaal gesproken kan een knie soepel buigen, draaien en strekken. Heeft u een knieblessure dan is de knie pijnlijk, stijf en instabiel.
Hoe ontstaan knieklachten, wat zijn de voorkomendste knieblessures en hoe komt u er van af? Lees het hier.
Welke knieblessures zijn er?
Er zijn veel verschillende knieblessures. Dit zijn de vaakst voorkomende.
1. De gescheurde kruisband
Elke knie bevat twee kruisbanden, de voorste kruisband en de achterste kruisband. Ze bevinden zich centraal in het kniegewricht en hun belangrijkste functie is zorgen voor stabiliteit. Eenvoudig gezegd houden de kruisbanden het scheenbeen en het bovenbeen bij elkaar en zorgen ze ervoor dat de benen niet te ver naar binnen, naar buiten of opzij kunnen worden bewogen.
Door een verkeerde beweging, zoals een verdraaiing of als u zich verstapt kunnen de kruisbanden beschadigen en oprekken, inscheuren of in ernstige gevallen zelfs helemaal afscheuren.
Veel mensen beschrijven een ploppend of knakkend gevoel in hun knie waarna snel een pijnlijke zwelling ontstaat en de knie niet goed meer kan worden belast. De ergste pijn neemt relatief snel af, maar wordt erger wanneer u gaat bewegen. Bij het lopen heeft de knie de neiging naar de zijkant te bewegen.
2. Knieblessure aan de meniscus
De meniscus is een schijfje elastisch kraakbeen in de vorm van een halve maan. In elke knie zitten er 2, tussen het bovenbeen en het onderbeen. Ze vangen schokken op en zijn belangrijk om de knie soepel te kunnen bewegen. Daarnaast helpt de meniscus de knie stabiel te houden bij draaiende bewegingen.
Een meniscus kan beschadigd raken of scheuren door een plotselinge beweging tijdens het sporten of door slijtage. Een beschadigde of gescheurde meniscus geeft klachten zoals pijn bij het lopen, traplopen en staan. Die pijn voelt u voornamelijk aan de zijkant van de knie. Ook wordt de knie meestal dikker doordat er zich vocht in op gaat hopen. Dit kan de pijn verergeren.
In sommige gevallen kan de knie op slot gaan. Dit gebeurt als een stukje van de meniscus losraakt en klem komt te zitten in het kniegewricht. Hierdoor kunt u de knie niet meer goed bewegen.
3. Beschadigde kniebanden
Naast kruisbanden bevinden zich in het kniegewricht andere kniebanden die het dijbeen en het scheenbeen met elkaar verbinden. De kniebanden kunnen beschadigd raken als de knie aan de binnenkant wordt geraakt, te snel naar buiten toe draait of als de knie te snel uitgestrekt wordt. Hierdoor komt er veel spanning te staan op de buitenkant van de knie en kan de knieband beschadigen. Kniebanden kunnen net als de kruisbanden verrekt raken, gedeeltelijk of in zijn geheel afscheuren.
Gescheurde kniebanden geven pijnklachten, en de knie kan gaan opzwellen. Soms kan de knie instabiel en wankel aanvoelen. Belasting en bewegen is moeilijk en kan pijnlijk zijn.
4. Overbelaste knieblessure
Door een knie teveel te belasten, bijvoorbeeld tijdens het werk of bij het sporten kan de knie overbelast raken. Zo kunt u last krijgen van een zogenaamde lopersknie door teveel wandelen of te fietsen. U voelt dan een stekende, zeurende pijn aan de buitenkant van de knieschijf. Soms wordt de knie dik en kan er een zwelling ontstaan.
Een variant op de lopersknie is de springersknie, waarbij de pijn voornamelijk aan de binnenkant, zijkant en bovenkant van de knie gevoeld wordt. Sporten zoals volleybal of basketbal geven een verhoogd risico op dit type overbelasting.
Overbelasting kan ook veroorzaakt worden door verkeerde belasting door een afwijkende stand van de knieën of voeten. Neem overbelasting altijd serieus, de klachten kunnen verergeren als u niet goed naar uw lichaam luistert.
5. Artrose
Artrose in de knie zorgt ervoor dat het kraakbeen in uw knie verandert en dunner wordt. Dit geeft pijnklachten en de knie kan stijf worden. Tijdens beweging kan het gewricht kraken. Ook kan er zich vocht ophopen waardoor de knie gaat zwellen en kunnen er na verloop van tijd ontstekingen ontstaan in het kniegewricht.
Wat is een acute knieblessure?
Een acute knieblessure is een blessure die direct ontstaat nadat u valt, een misstap zet of een andere ongecontroleerde beweging maakt. De knie kan pijnlijk aanvoelen en dik worden.
In de meeste gevallen gaat het om een verstuikte of gekneusde knie en is er niet altijd behandeling nodig, de klachten gaan vanzelf na 6 á 12 weken over. Houdt u langere tijd last van klachten, dan kan er iets ernstigers aan de hand zijn en is een diagnose door een huisarts of fysiotherapeut wenselijk. In ernstigere gevallen is er misschien een operatie nodig.
Hoe ontstaat een knieblessure?
De meeste knieblessures ontstaan door een plotselinge of ongecontroleerde beweging zoals een verdraaiing of een verkeerde stap. Dit gebeurt vaak tijdens het sporten, maar ook overbelasting of langdurig verkeerd bewegen kan een blessure veroorzaken. Dit kan komen door een ongelijke lengte of een afwijkende stand van de benen of doordat uw voeten bijvoorbeeld teveel naar binnen of buiten afwikkelen bij het (hard)lopen.
De klachten bij een knieblessure
Een knieblessure kan de volgende klachten geven:
- Pijn direct of kort na een val of onverwachte beweging.
- Pijn bij het bewegen.
- De knie kan dik worden, dit hoeft niet meteen te gebeuren.
- Er kan een roodpaarse of blauwe verkleuring optreden.
- Strekken en buigen is moeilijk of lukt helemaal niet meer.
- Lopen en traplopen gaat moeizaam of is te pijnlijk.
- De knie kan warm worden.
- Het gevoel dat u niet stevig op uw been staan en door uw knie zakt, krachtverlies.
- Een tintelend gevoel.
- De knie kan op slot gaan.
Niet alle klachten hoeven altijd tegelijkertijd aanwezig te zijn.
Wat te doen bij een knieblessure?
Heeft u een blessure opgelopen? Bij (acuut) knieletsel is het belangrijk om te koelen en in eerste instantie de knie rust te geven. Koelen kan door ijspakkingen op de pijnlijke plek te houden. Doe dit 2 á 3 keer per dag ongeveer 15 tot 20 minuten.
Als de ergste pijn afneemt is het belangrijk om weer te gaan bewegen. Dit kan soms pijnlijk zijn, maar door lichte beweging houdt u de knie soepel. Door te lang niet te bewegen gaat de knie verder vastzitten wat niet goed is voor het herstel.
Als de klachten niet minder worden na een paar dagen, maak dan een afspraak bij een arts of een fysiotherapeut. Ook kunt u samen met de fysiotherapeut een oefenprogramma maken om op een goede manier te blijven bewegen. Wij kunnen u uitleggen hoe u de oefeningen moet uitvoeren zodat u ze daarna zelf thuis kunt blijven doen.
Meest voorkomende sporten waarbij knieblessures ontstaan
Balsporten, denk aan basketbal, voetbal of hockey zijn belastende sporten waarbij de knie het flink krijgt te verduren door het vele rennen, draaien, bewegen en het risico op een botsing met een tegenstander. Ook een sport als skiën zorgt vaak voor knieblessures . Niet alleen doordat de kans op een val aanwezig is, maar ook omdat er tijdens het skiën veel spanning op het kniegewricht komt te staan. Daarnaast kunnen sporten waarbij de knie voor een korte tijd onder hoge druk staat blessures veroorzaken. Denk dan aan sporten zoals fitness, crossfit of andere vormen van krachtsporten.
Verder zijn duursporten als hardlopen of wielrennen flink belastend voor het kniegewricht. Bij hardlopen bijvoorbeeld, moet de knie bij elke stap tot 3 á 4 keer het lichaamsgewicht opvangen en verwerken. Daarom is bij deze sporten het gebruik van de juiste techniek en materiaal belangrijk, dit kan een hoop vervelende blessures voorkomen.
Hoe kan ik een knieblessure voorkomen?
Een blessure kan niet altijd voorkomen worden, maar met deze tips kunt u de kans op een knieblessure wel aanzienlijk verminderen:
- Doe altijd een goede warming up en cooling down bij het sporten
Een warming up bereidt uw lichaam voor op de komende inspanning en zorgt ervoor dat er extra zuurstof naar de spieren gaat waardoor beweging beter gaat. Door na een inspanning een cooling te down kunnen de spieren weer snel herstellen. - Let op de techniek
Probeer te letten op uw techniek en de houding bij het sporten. - Bouw de intensiteit en de omvang van de trainingen niet te snel op
Ga niet te snel en te veel trainen in korte tijd, maar bouw trainingen en oefeningen rustig op. In overleg met een fysiotherapeut kunt u een geschikt trainingsprogramma samenstellen. - Spierversterkende oefeningen
Vaak is er sprake van een disbalans in bepaalde spiergroepen waardoor de spieren en het gewricht verkeerd belast worden. Door oefeningen te doen die gericht zijn op het versterken van de spieren in en rondom de knie vermindert u de kans op blessures door overbelasting. - Juiste schoenen dragen
Door de juiste schoenen te dragen tijdens het sporten worden de gewrichten minder belast. Deze dingen zijn vooral belangrijk: De schoenen moeten stevig zijn, een goede demping hebben in de zool en een lichte verhoging en een goede afwikkeling hebben zodat u makkelijk en efficiënt kunt bewegen.
Wij kunnen u oefeningen geven die helpen bij het herstel en het beter laten functioneren van spieren en gewrichten. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u gerust contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar voor vragen via telefoon, SMS, WhatsApp of e-mail.